NutriA - završna riječ



Završna riječ trenera Blagovesta Kisyova:


Mlade sportaše doživljavamo kao zdrave i jake osobe, koje ostvaruju vrhunske rezultate. Često imamo tendenciju ih percipirati kao neko kome se ne može dopustiti ili dogoditi trenutak slabosti. Skloni smo zanemariti činjenicu da su oni isto obični ljudi sa svim prisutnim problemima, potrebama i emocijama te mogu lako skliznuti po tankom ledu prema poremećajima prehrane.


Činjenica je da su mladi sportaši svakodnevno izloženi velikom stresu s različitih strana. Očekivanja prema njima su velika, težnja prema savršenstvu je naglašenija, a to lako dovodi i do nezadovoljstva pri najmanjem lošem rezultatu.


Obraćajući pozornost na taj bitan problem, kroz projekt smo uspjeli proširiti svijest i znanje o značaju pravilne i raznovrsne prehrane, te važnost psihološke podrške u prevenciji od takvih poremećaja.


Implementirajući multidisciplinarni pristup, upotrebljavajući AI, putem MySassy aplikacije, pratiti smo sve promjene u fiziološkom stanju naših sportaša i uočili utjecaj različitih faktora koji utječu na njihov oporavak - psihološki, fiziološki, zdravstveni, nutritivni. Na ovaj način dobili smo povratnu informaciju o mogućim naznakama za postojeći problem s prehranom i oporavkom kod sportaša. Tim trenera koji je sudjelovao u projektu unapredio je svoj rad i proširio znanje o zadanoj tematici. 


-------------------------------------------------------------------------------

O PROJEKTU

 

Nutritivna procjena za prepoznavanje i prevenciju poremećaja prehrane i zaštitu mladih sportaša od opasnosti po zdravlje

 

Projekt NUTRI-A bavi se temom zaštite sportaša, posebice onih najmlađih, od zdravstvenih opasnosti prepoznavanjem i liječenjem poremećaja prehrane i RED-S-a. Glavni cilj projekta je podizanje svijesti o ovom problemu među osobama koje su odgovorne za razvoj mladih sportaša, a posebice trenerima i ostalim stručnjacima u sportskim klubovima i udrugama. Nadalje, projektom se žele educirati mlade sportaše o važnosti pravilne prehrane za očuvanje zdravlja i postizanje boljih sportskih rezultata. Zapravo, neka istraživanja pokazuju da poremećaji prehrane mogu imati razorne učinke i na zdravlje i na izvedbu sportaša.

 

Ciljevi projekta su 1) procijeniti trenutno stanje poremećaja hranjenja i RED-S kod mladih sportaša, 2) zaštititi sportaše od opasnosti po zdravlje educirajući ih o pravilnoj prehrani i 3) podići svijest sportskih djelatnika o važnosti otkrivanja i rješavanja problem poremećaja prehrane i red-s kod mladih sportaša.

Ciljevi projekta postići će se opsežnom nutricionističkom procjenom koja će se provoditi u 15 klubova u 3 zemlje EU, a uključivat će 60 mladih sportaša oba spola iz različitih sportskih disciplina. Rezultati procjene potom će se analizirati i uključiti u smjernice za pristup dijagnostici i liječenju poremećaja hranjenja i RED-S. Postavljeni ciljevi će se postići multidisciplinarnim pristupom projektnog tima, sastavljenog od stručnjaka iz područja sportskog odgoja, nutricionizma, psihologije, medicine i sportskih IT tehnologija. Konzorcij se sastoji od 4 organizacije koje predstavljaju sportske klubove, neprofitne organizacije i sportsko tehnološke tvrtke iz Slovenije, Češke i Hrvatske.

 

Rezultate projekta, Izvješće o procjeni stanja uhranjenosti sportaša i Smjernice za pristup dijagnostici i liječenju poremećaja prehrane i RED-S, svi projektni partneri će distribuirati i koristiti drugim sportskim profesionalcima i dionicima na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Očekuje se da će projekt utjecati na podizanje svijesti o poremećajima prehrane kod sportaša, čime će im pomoći u zaštiti od zdravstvenih i sigurnosnih opasnosti u njihovim sportskim karijerama.

Uključivanjem različitih ciljnih skupina u procjenu, potpomognutim informatičkim alatima, projekt NUTRI-A pridonosi horizontalnim prioritetima uključivanja i raznolikosti u sportu i inovativnim praksama za digitalnu transformaciju. Edukacijom o važnosti pravilne prehrane sportaša projekt doprinosi specifičnim programskim prioritetima promicanja integriteta i vrijednosti u sportu, kao i promicanju obrazovanja u i kroz sport.

 

Glavni rezultat projekta: Smjernice za pristup dijagnostici i liječenju poremećaja hranjenja i RED-S

 

Partneri na projektu:

Lead partner:  DRUŠTVO EKIPA 11, SI – info@team11.si

Project partner 2:  TJ DUKLA FRENSTAT,Z.S., CZ – saky@volny.cz

Project partner 3:  BK MEDVEDGRAD-1998, HR – blajunkata@gmail.com

Project partner 4:  mySASY a.s., CZ – info@mysasy.com

Project duration: 1.5.2022 – 30.10.2023

Erasmus Sport co-financing: 60.000 €

 

 

Više o projektu možete pročitati na::

 

https://www.nutri-a.eu/

https://www.nutri-a.eu/assets/files/NUTRI-A_Guidelines-fortheapproach....pdf




XIV Mexican International 2023

Kadeti 8. na turniru Nation to Nation

Igor Čimbur bio na konferenciji HOO-a

Zahvala za organizaciju PH

Prvenstvo Hrvatske 2023 - Ml.kadeti/Ml.juniori

Zajedno do uspjeha

Pogledajte nas na Dobro jutro Hrvatska

NUTRIA - pročitajte članak

Popis reprezentativaca za Nation to nation

Prvenstvo Hrvatske za kadete

Prvenstvo Hrvatske za poletarce u juniore

48th VICTOR FZ FORZA Hungarian International Championships 2023

RSL Lithuanian Junior 2023

Održane mini pripreme

Zagrebačka liga - 1. kolo

ARHIVA

Rođendani



  2.4.  LUNA ŠABAN

  3.4.  IVOR ĐURKOVIĆ

  5.4.  NOA VUJANOVIĆ

10.4.  IVA BELOBRAJDIĆ

11.4.  VIKTOR PETRIĆ

13.4.  INGA SADAIĆ

14.4.  BLAGOVEST KISYOV

19.4.  LEONA KRAVARŠĆAN CIK

20.4.  ARETA HADŽIHALILOVIĆ

20.4.  PAULA IVŠAN

22.4.  SARA ŠULC

22.4.  VIDA OSTRMAN

24.4.  PETAR MRĐA

26.4.  MIHAEL MRĐA

28.4.  VITA VUKUŠIĆ

Humor